algemene informatie


Blessureconsulten:
onderzoek en advisering bij blessures en beantwoording van vragen over schoeisel, voeding, training, etc.

Sportmedische onderzoeken (keuring):
Steeds meer mensen willen sporten en willen weten welke sport het beste bij hen past. Het SMA biedt diverse onderzoekspakketten om hier een gedegen advies over te geven. De pakketten zijn aangepast aan sportintensiteit en leeftijd en kunnen onder andere bestaan uit een hartfilmpje, longfunctietest, een uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat en een inspanningstest. Een inspanningstest is een geavanceerde test om gezondheidsrisico's te analyseren en adviezen te geven over het verbeteren van de huidige conditie.

Daarnaast zijn er enkele takken van sport (bijvoorbeeld zweefvliegen, scubaduiken, auto- en motorsport), die het ondergaan van een sportkeuring verplicht stellen. Ook voor deze 'verplichte keuringen' biedt het SMA diverse mogelijkheden.

Verder kan het SMA een beroep doen op de specifieke deskundigheid van sportdiëtisten, sportpsychologen, podologen en orthopedisch instrumentmakers.

 

Verplichte sportkeuring: keuring voor autosport, motorsport, parachutespringen, wielrennen (instapkeuring), duiken, ALO en CIOS. Autosporters ouder dan 40 jaar dienen een groot sportmedisch onderzoek te ondergaan.

Zweefvliegkeuring: voor zweefvliegers, ultralightvliegers en motorzweefvliegers.

Basis sportmedisch onderzoek: voor recreatieve sporters en jeugdsporters.

Basisplus sportmedisch onderzoek: voor intensieve sporters of sporters met terugkerende blessures. Dit is het meest uitgebreide onderzoek waarbij geen inspanningstest is inbegrepen.

Groot sportmedisch onderzoek: het meest uitgebreide onderzoek inclusief inspanningstest is bedoeld voor intensieve sporters, sporters boven de 40 jaar, startende sporters en sporters die individueel begeleid willen worden. Ook voor een uitgebreide preventieve screening van de gezondheid kunt u gebruik maken van deze optie.

Sportmedische begeleiding: individuele begeleiding of van een vereniging over een afgesproken periode, bijvoorbeeld bestaande uit periodieke sportmedische onderzoeken en consultatie bij blessures.


Het SMA is lid van de Federatie van SportMedische Instellingen (FSMI). De FSMI bewaakt onder andere de kwaliteit van de aangesloten sportmedische instellingen.
De verrichtingen van de sportartsen aangesloten bij het SMA Olympia worden door de meeste ziektekostenverzekeraars vergoed via de aanvullende verzekering.